Министерството на земеделието ще предложи на правителството да гласува временна забрана

...
Министерството на земеделието ще предложи на правителството да гласува временна забрана
Коментари Харесай

Земеделското министерство ще предложи България да ограничи вноса от Украйна

Министерството на земеделието ще предложи на  държавното управление да гласоподава краткотрайна възбрана на импорт на пшеница, слънчоглед и царевица от Украйна в България.

Забранителният лист ще включва още мед, мляко, яйца, месо и други аграрни артикули.

Забраната ще е краткотрайна, евентуално до края на юни и няма да се отнася до директното прекосяване на аграрни артикули от Украйна.

Подкрепяме Украйна, само че е обвързване на всяка власт с цел да отбрани ползите на жителите си, уточни Ярослав Качински

По-рано Полша, Унгария и Словакия ограничиха вноса на зърно и хранителни артикули от Украйна, а от Европейската комисия последва реакция:

„ Търговската политика е от изключителната подготвеност на Европейски Съюз, а едностранните дейности на страна членка върху търговията са неприемливи “, оповестиха от Европейска комисия след решенията на Варшава и Будапеща.

От 30 май 2022 година е в действие правилник на Европейския парламент и на Съвета  за краткотрайни ограничения за либерализиране на търговията с Украйна, който се ползва във всички страни членки на Европейски Съюз.

Чрез него се вкарват преференциални мита, стопира се използването на тарифни квоти и не се събират антидъмпингови мита.

В регламента е планувана и защитна уговорка :

„ Когато артикул с генезис от Украйна се внася при условия, които предизвикват или заплашват да причинят съществени усложнения на производителите от Съюза на сходни или директно конкурентни артикули, митата, използвани според съглашението за асоцииране върху вноса на този артикул, могат да бъдат въведени още веднъж във всеки един миг “.

Решението за прекъсване на използването на регламента се взима от Европейската комисия .

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР